零五网 全部参考答案 随堂反馈 2025年综合素质随堂反馈八年级英语上册译林版苏州专版 第114页解析答案
五、阅读理解
Wetlands are areas with water like lakes, rivers, and coasts. They help protect animals and plants, stop floods, and clean dirty water. They also help farmers grow rice and fish, and are important homes for birds that fly long distances (距离). Sadly, wetlands are in danger worldwide.
World Wetlands Day came from the Convention on Wetlands (湿地公约) signed in Iran. China joined the convention on July 31, 1992. By the end of 2019, China had 57 wetland nature reserves listed as important wetlands for protection under the convention, covering a total of nearly 7 million hectares. ▲, as China has wetlands with 65.9 million hectares—10% of the world's wetland areas, which comes fourth in the world. Some of Asia's most important wetlands, such as Poyang Lake and Asia's longest river, the Yangtze River are in China.
However, a WWF research showed China's wetlands were seriously damaged by pollution, climate change and human activities like farming and building. So our government has been taking action to return farmland to wetland and closing some fish farms.
It was reported that the 57 key Chinese wetlands increased by 2 479 hectares from 2020 to 2023. "The area of wetlands in China has become larger, growing by 202 600 hectares and making a great contribution (贡献) to water quality and environmental protection. Birds like the Siberian crane are returning to wetlands like Poyang Lake. Water in protected wetlands is now 40% cleaner than 10 years ago. China has been creating national wetland parks. Between 2016 and 2020, China created 201 national wetland parks and in 2022 alone, 58 new wetland parks were created. By 2025, China has had 3 700 wetland protection areas, including 903 national wetland parks," said an official from the National Forestry and Grassland Administration.
China is still working to make stronger laws to protect wetlands. Some projects on wetland protection will be carried out in some areas, such as Yangtze River.
(
C
) 1. How many national wetland parks has China have till now according to the passage?
A. 57.
B. 201.
C. 903.
D. 3 700.
(
D
) 2. Which of the following can be put into " ▲ " in Paragraph 2?
A. World Wetlands Day is well-known
B. Wetlands in China are gone
C. China doesn't have large areas of wetlands
D. Protecting wetlands in China is very important
(
C
) 3. Why does the writer list some numbers in Paragraph 4?
A. To introduce how large China's wetlands are.
B. To show how important China's wetlands are.
C. To show the positive effect on wetland protection China has made.
D. To tell how much danger China's wetlands are facing at present.
(
B
) 4. What's the best title for the passage?
A. Wetlands in China Are Famous
B. China Makes Efforts to Protect Wetlands
C. The Effect of Wetlands on Us
D. China Makes Laws to Protect Wetlands
答案:1. C 2. D 3. C 4. B
解析:
翻译:
### 五、阅读理解
湿地是像湖泊、河流和海岸这样有水的区域。它们有助于保护动植物、阻止洪水以及净化污水。它们还能帮助农民种植水稻和养鱼,并且是长途飞行鸟类的重要栖息地。遗憾的是,全球范围内的湿地正面临危险。
世界湿地日源自于在伊朗签署的《湿地公约》。中国于1992年7月31日加入该公约。截至2019年底,中国有57个湿地自然保护区被列入该公约下的重要湿地保护名录,总面积近700万公顷。____,因为中国的湿地面积达6590万公顷,占世界湿地面积的10%,在世界上排名第四。亚洲一些最重要的湿地,如鄱阳湖和亚洲最长的河流——长江,都在中国。
然而,世界自然基金会的一项研究表明,中国的湿地正因污染、气候变化以及农耕和建筑等人类活动而遭到严重破坏。因此,我国政府一直在采取行动,将农田恢复为湿地,并关闭一些养鱼场。
据报道,2020年至2023年,中国的57个重点湿地面积增加了2479公顷。“中国的湿地面积变得更大了,增加了20.26万公顷,为水质和环境保护做出了巨大贡献。像丹顶鹤这样的鸟类正回到像鄱阳湖这样的湿地。受保护湿地的水质现在比10年前清洁了40%。中国一直在创建国家湿地公园。2016年至2020年,中国创建了201个国家湿地公园,仅2022年一年,就新建了58个湿地公园。到2025年,中国将有3700个湿地保护区,其中包括903个国家湿地公园,”国家林业和草原局的一位官员说道。
中国仍在努力制定更严格的法律来保护湿地。一些湿地保护项目将在一些地区开展,比如长江流域。
( )1. 根据文章,到目前为止中国有多少个国家湿地公园?
A. 57个。
B. 201个。
C. 903个。
D. 3700个。
( )2. 下列哪一项可以填入第二段的“____”处?
A. 世界湿地日广为人知
B. 中国的湿地消失了
C. 中国没有大面积的湿地
D. 保护中国的湿地非常重要
( )3. 作者在第四段中列举一些数字的原因是什么?
A. 介绍中国的湿地有多大。
B. 展示中国的湿地有多重要。
C. 展示中国在湿地保护方面取得的积极成效。
D. 说明中国的湿地目前面临多大的危险。
( )4. 这篇文章的最佳标题是什么?
A. 中国的湿地很有名
B. 中国努力保护湿地
C. 湿地对我们的影响
D. 中国立法保护湿地
上一页 下一页