零五网 全部参考答案 听读空间答案 2025年英语听读空间八年级英语上册译林版加强版 第127页解析答案
Do you remember the elephant “tour group” in Yunnan? Where are they now? They are back at their home!
In March, 2020, a family of 15 wild Asian elephants left their living place in Xishuangbanna, Yunnan Province. They kept going north, through mountains, forests, rivers and even city streets. Along their journey, they ran into villages and ate farmers’ corn. But no one blamed them. “It is OK. They are just hungry,” a farmer said.
Scientists guessed that the elephants were losing their habitat, so they might go north to look for a new home with more food. Or the group might lose its way because its leader had no experience!
To help the elephants get home and protect them, the government used 76 police cars and trucks, as well as nine drones(无人驾驶飞机). Police and scientists closely watched them. They watched the group’s movement and sent warnings to people on the road not to get close to the elephants. They also helped them with food and water. Finally, the elephants ended their trip safely and happily after 17 months and a 500-kilometre journey.
The Asian elephant is the largest land animal in Asia. Yunnan is the only habitat for wild Asian elephants in China. The province has built 11 nature reserves. However, there are only 300 Asian elephants left in China. The World Wildlife Fund (WWF) is working hard to save them.
(
D
) 1. What does the underlined word “habitat” in paragraph 3 mean?
A. Food. B. Friend. C. Way. D. Home.
(
A
) 2. What did the government do to help the elephants?
A. It gave them food and water.
B. It built a new home for them.
C. It used 76 trucks and drones.
D. It sent warnings to people.
(
C
) 3. Which is the CORRECT order of what happened?
① The hungry elephants ran into villages and ate farmers’ corn.
② The government did something to protect wild Asian elephants.
③ A family of wild Asian elephants started their journey to the north.
④ These elephants came back home safely and happily.
A. ①②③④ B. ①②④③ C. ③①②④ D. ④②①③
(
A
) 4. Which is the best title for the passage?
A. Welcome back home!
B. Elephants are on the way!
C. Elephants are our friends!
D. Find a new home!
答案:【解析】:
这是一道英语阅读理解题,主要考查学生对文章内容的理解和分析能力,以及对词汇、细节和主旨的把握。题目包含了词汇理解、细节理解和主旨大意题三种题型。
1. 第一题是词汇理解题,需要根据上下文推测“habitat”的意思。
2. 第二题是细节理解题,需要从文章中找出政府帮助大象的具体措施。
3. 第三题是排序题,需要根据文章内容将事件按正确顺序排列。
4. 第四题是主旨大意题,需要选出最能概括文章主题的标题。
【答案】:
1. D
在文章第三段中提到“Scientists guessed that the elephants were losing their habitat, so they might go north to look for a new home with more food.”,根据这句话可以推测“habitat”指的是大象原本居住的地方,即“家”,因此答案为D。
2. A
文章第四段提到“To help the elephants get home and protect them, the government used 76 police cars and trucks, as well as nine drones. Police and scientists closely watched them. They watched the group’s movement and sent warnings to people on the road not to get close to the elephants. They also helped them with food and water.”,其中明确提到政府给大象提供了食物和水,因此答案为A。虽然C选项也提到了政府使用了车辆和无人机,但这并不是直接帮助大象的措施,而是用于监控和保护的,所以C选项不是最佳答案。
3. C
根据文章内容,首先是一群野生亚洲象开始了它们的北上之旅(③),然后饥饿的大象闯入村庄吃了农民的玉米(①),接着政府采取措施保护野生亚洲象(②),最后这些大象安全快乐地回家了(④)。因此,正确的事件顺序是③①②④,答案为C。
4. A
文章主要讲述了云南野生亚洲象群离开栖息地北上,最终在政府的帮助下安全回家的故事。选项A“Welcome back home!”最能概括文章主题,表达了对大象回家的欢迎和喜悦之情,因此是最佳标题。选项B、C、D虽然与大象有关,但都不能准确概括文章主题。
解析:
翻译:
你还记得云南的大象“旅行团”吗?它们现在在哪里呢?它们已经回到家啦!
2020年3月,一个由15头野生亚洲象组成的象群离开了它们在云南省西双版纳的栖息地。它们一路向北行进,穿过山脉、森林、河流,甚至城市街道。在行进途中,它们闯入村庄,吃掉了农民的玉米。但没有人指责它们。“没关系的,它们只是饿了。”一位农民说道。
科学家们猜测,这些大象的栖息地正在减少,所以它们可能向北去寻找一个食物更充足的新家。或者,这个象群可能迷路了,因为它的首领没有经验!
为了帮助大象回家并保护它们,政府动用了76辆警车和卡车,以及9架无人驾驶飞机。警察和科学家们密切关注着它们。他们观察象群的行动,并向路上的人们发出警告,不要靠近大象。他们还为大象提供食物和水。最终,经过17个月、500公里的旅程,大象们安全且愉快地结束了它们的行程。
亚洲象是亚洲最大的陆地动物。云南是中国野生亚洲象唯一的栖息地。该省已经建立了11个自然保护区。然而,中国仅剩下300头亚洲象。世界自然基金会(WWF)正在努力拯救它们。
( )1. 第三段中划线单词“habitat”是什么意思?
A. 食物。B. 朋友。C. 道路。D. 家。
( )2. 政府做了什么来帮助大象?
A. 给它们食物和水。
B. 为它们建造了一个新家。
C. 动用了76辆卡车和无人驾驶飞机。
D. 向人们发出警告。
( )3. 所发生事情的正确顺序是什么?
① 饥饿的大象闯入村庄,吃掉了农民的玉米。
② 政府采取措施保护野生亚洲象。
③ 一个野生亚洲象家庭开始向北行进。
④ 这些大象安全且愉快地回到了家。
A. ①②③④ B. ①②④③ C. ③①②④ D. ④②①③
( )4. 这篇文章的最佳标题是什么?
A. 欢迎回家!
B. 大象在路上!
C. 大象是我们的朋友!
D. 寻找新家!
上一页 下一页