零五网 全部参考答案 5年中考3年模拟答案 2026年5年中考3年模拟七年级英语上册人教版 第78页解析答案
Ⅰ.根据汉语意思完成句子,每空一词
1. [2024 江苏淮安中考改编] ——哦,我忘记带我的尺子了。
——别担心。我可以和你合用我的尺子。
—Oh! I forgot to bring my ruler.
—Don't worry. I can
share
mine
with
you.
2. [2024 江苏南通中考改编] 他们每周二从图书馆借各种杂志。
They borrow
all
kinds
of
magazines from the library every Tuesday.
3. 我不知道他们对我的看法。
I don't know
what
they
think
of me.
4. [2024 山东济宁中考改编] 或许我应该去图书馆寻找有用的东西。
Maybe I should go to the library and
look
for
something useful.
5. 我哥哥总是能想出很棒的计划。
My brother can always
think
up
great plans.
答案:I.1 share; with 2 all kinds of 3 what; think 4 look for 5 think up
解析:
翻译:
Ⅰ. 根据汉语意思完成句子,每空一词
1. ——哦!我忘记带我的尺子了。
——别担心。我可以和你合用我的尺子。
2. 他们每周二从图书馆借各种各样的杂志。
3. 我不知道他们怎么看我。
4. 或许我应该去图书馆找一些有用的东西。
5. 我哥哥总是能想出很棒的计划。
Ⅱ.完形填空
[2025 湖南长沙雅礼教育集团期末]
Hobbies make our lives interesting. My life becomes interesting because of artistic swimming (花样游泳). It is a very beautiful and 6 sport. It puts swimming, dance and music together. Do you know that it has another 7, “water ballet (芭蕾舞)”? Our school has an artistic swimming team. And it has 12 8 and I am one of them! We are all Grade 7 students.
Let me tell you 9 we practice (练习) every time. We meet at the school swimming pool (游泳池) at 4:30 p.m. and then 10 about 1,000 meters in the pool to warm up. 11 that, we practise artistic swimming with the help of our teachers.
We practise for an hour after school every Tuesday and Thursday. After six months of practice, we are 12 it now. We will take part in a match against the team from another school next week. We are all excited about it.
We often feel tired (疲劳的) after the practice, 13 we really have fun. We know that it helps us a lot. It 14 us healthy and stay in good shape. It also helps us learn about teamwork.
I wish I could make a 15 about our artistic swimming team to make more students like the sport.
6. A. boring
B. amazing
C. lucky
7. A. idea
B. name
C. hobby
8. A. reporters
B. teachers
C. members
9. A. how
B. whom
C. why
10. A. run
B. dance
C. swim
11. A. After
B. Before
C. Under
12. A. similar to
B. good at
C. different from
13. A. because
B. but
C. and
14. A. needs
B. prepares
C. makes
15. A. surprise
B. mistake
C. film
答案:Ⅱ.[语篇解读] 本文作者介绍了自己的爱好。
6.B 根据其前提到的“我的生活因花样游泳而变得有趣”可推断,它是一项令人惊叹的运动,amazing 符合题意。
7.B 根据其后提到的“水上芭蕾”可推断,那是花样游泳的另一个名字,name 符合题意。
8.C 根据其前提到的“花样游泳队”可知,有12名成员,members 符合题意。
9.A 下文讲的是如何练习花样游泳,how 符合题意。
10.C 根据其后“在游泳池中”可知,对应的动作是“游泳”,所缺的词是 swim。
11.A 根据上下文可知,在那之后,我们在老师的帮助下练习花样游泳,After 符合题意。
12.B 根据其前的“练习六个月之后”可推断,我们现在对此很擅长,good at 符合题意。
13.B 其提到了“我们在训练后经常觉得疲惫”,其后提到了“我们玩得很开心”,根据前后内容之间的转折关系可知,所缺的词是 but。
14.C 根据上下文可知,它使我们保持健康,makes 符合题意。
15.C 根据其后提到的“使更多学生喜欢上这项运动”可推断,我希望我能拍一部关于我们的花样游泳队的电影,film 符合题意。
解析:
翻译:
### Ⅱ.完形填空
[2025 湖南长沙雅礼教育集团期末]
爱好让我们的生活变得有趣。我的生活因为花样游泳而变得有趣。它是一项非常美丽且______6____的运动。它将游泳、舞蹈和音乐结合在一起。你知道它还有另一个______7____,即“水上芭蕾”吗?我们学校有一支花样游泳队。它有12名______8____,而我就是其中之一!我们都是七年级的学生。
让我来告诉你我们每次是______9____练习的。我们下午4:30在学校游泳池集合,然后在泳池里______10____大约1000米来热身。在那______11____,我们在老师的帮助下练习花样游泳。
我们每周二和周四放学后练习一个小时。经过六个月的练习,我们现在______12____它了。下周我们将和另一所学校的队伍进行一场比赛。我们对此都很兴奋。
练习之后我们经常感到疲劳,______13____我们真的很开心。我们知道它对我们帮助很大。它______14____我们保持健康并拥有良好的体型。它也有助于我们了解团队合作。
我希望我能为我们的花样游泳队制作一部______15____,让更多的学生喜欢这项运动。
6. A. 无聊的
B. 令人惊叹的
C. 幸运的
7. A. 想法
B. 名字
C. 爱好
8. A. 记者
B. 教师
C. 成员
9. A. 如何
B. 谁
C. 为什么
10. A. 跑步
B. 跳舞
C. 游泳
11. A. 在……之后
B. 在……之前
C. 在……下面
12. A. 与……相似
B. 擅长
C. 与……不同
13. A. 因为
B. 但是
C. 和
14. A. 需要
B. 准备
C. 使;让
15. A. 惊喜;意外之事
B. 错误
C. 电影
Ⅲ.阅读理解
[2025 辽宁大连甘井子期中改编]
A happy child has a hobby. That's what my mom always says. My hobby is studying the night sky. My sister's hobby is playing the piano. Many people have hobbies like ours. But some people have strange (奇怪的) hobbies.
Jim, a friend of mine, collects rocks (石头). Everywhere he goes, he stops and looks at rocks. If he finds an interesting one, he takes it home and adds it to his collection. His mom says that he has to stop collecting rocks. His room is full of rocks.
My mom's friend collects salt and pepper shakers (作料瓶), but not just any salt and pepper shakers. They have to have something to do with bears. They can have a picture of a bear on them or look like a bear.
When I was in Germany last year, I saw a boy called David reading a book on a train. I said to him, “That is a good book.” He said, “Yes, it is a good book. You can see that it has a green cover. I love collecting books with green covers.” That's a strange hobby. His dream is to have one bookcase in his house with only green books in it.
16. What does the writer think of his hobby?
A. It's unusual.
B. It's not strange.
C. It's very important.
D. It's boring.
17. Why does Jim's mom say that he has to stop collecting rocks?
A. Because he has got too many rocks.
B. Because Jim's mom doesn't like rocks.
C. Because he doesn't study well.
D. Because he often looks at rocks.
18. What does the underlined word “cover” mean in Chinese?
A. 遮盖物
B. 盖子
C. 床罩
D. 封面
19. Which of the following is true according to the text?
A. Collecting things is some people's hobby.
B. David likes books with blue covers.
C. Mom's friend collects bear pictures.
D. It's special to like playing the piano.
20. What's the best title for the passage?
A. Strange hobbies
B. How to choose a hobby
C. Hobbies make us happy
D. A hobby is helpful to us
答案:Ⅲ.[语篇解读] 本文介绍了一些奇怪的爱好。
16.B 推理判断题。根据第一段中的“My hobby is studying the night sky...Many people have hobbies like ours. But some people have strange hobbies.”可知,作者觉得自己的爱好是常见的,即“他觉得自己的爱好不奇怪”,故选B。
17.A 推理判断题。根据第二段中的“His mom says that he has to stop collecting rocks. His room is full of rocks.”可知,Jim的妈妈说他必须停止收集石头,因为他的房间里装满了石头,即他有太多石头了,故选A。
18.D 词义猜测题。画线的词是 cover,根据其前的“一本好书”可推断,只有“封面”符合题意,故选D。
19.A 推理判断题。根据第二段中的“Jim, a friend of mine, collects rocks.”和第三段中的“My mom’s friend collects salt and pepper shakers”可推断,收集东西是一些人的爱好,故选项A是正确的描述。
20.A 标题归纳题。通读全文可知,本文介绍了一些奇怪的爱好,故选A。
解析:
翻译:
### Ⅲ. 阅读理解
[2025 辽宁大连甘井子期中改编]
一个快乐的孩子有一个爱好。我妈妈总是这么说。我的爱好是研究夜空。我姐姐的爱好是弹钢琴。很多人有和我们类似的爱好。但有些人有奇怪的爱好。
吉姆,我的一个朋友,收集石头。无论他走到哪里,他都会停下来看石头。如果他发现一块有趣的石头,他就会把它带回家,添加到他的收藏中。他妈妈说他必须停止收集石头了。他的房间里满是石头。
我妈妈的朋友收集盐和胡椒作料瓶,但不是任何盐和胡椒作料瓶都收集。它们必须和熊有关。它们上面可以有熊的图案,或者看起来像熊。
去年我在德国的时候,我看到一个叫大卫的男孩在火车上看书。我对他说:“那是一本好书。”他说:“是的,它是一本好书。你可以看到它有一个绿色的封面。我喜欢收集绿色封面的书。”那是一个奇怪的爱好。他的梦想是在他的房子里有一个书架,里面只放绿色封面的书。
16. 作者认为他的爱好怎么样?
A. 它很不寻常。
B. 它不奇怪。
C. 它非常重要。
D. 它很无聊。
17. 为什么吉姆的妈妈说他必须停止收集石头?
A. 因为他有太多石头了。
B. 因为吉姆的妈妈不喜欢石头。
C. 因为他学习不好。
D. 因为他经常看石头。
18. 划线单词“cover”的中文意思是什么?
A. 遮盖物
B. 盖子
C. 床罩
D. 封面
19. 根据文章,下列哪项是正确的?
A. 收集东西是一些人的爱好。
B. 大卫喜欢蓝色封面的书。
C. 妈妈的朋友收集熊的图片。
D. 喜欢弹钢琴很特别。
20. 这篇文章的最佳标题是什么?
A. 奇怪的爱好
B. 如何选择一个爱好
C. 爱好让我们快乐
D. 爱好对我们有帮助
上一页 下一页