Ⅰ. 完形填空(每小题1分,共15分)
[2024 江西南昌二十八中期末]
Life in the future is one of the topics that we often talk about. I think life in the future will be more 1 and easier.
First, people will have better 2 . In the future, kids won’t have to go to school because they can study at home 3 online teaching. The online teaching will be free, 4 every kid, poor or rich, will have a chance(机会)to study.
Second, people’s health will 5 . New medicine will help people live a healthier life. So people will live 6 . They will live to be 150 years old.
Third, people will not 7 about the housing problem. People will build 8 under the sea. There will also be many flying houses. They won’t 9 from the sky so it will be safe for people to live. Some people will 10 live on other planets.
Fourth, no one will be hungry all over the world. People will 11 a lot of new kinds of crops(作物). There will be enough food for everyone.
Fifth, robots will do all the 12 jobs. For example, they will put out the terrible fire instead of firemen. They will take 13 place to go to the space station. 14 will also work as scientists to explore(探索)the deep sea.
So what will 15 happen in the future? What do you think the life will be like?
1. A. comfortable B. unlucky C. common D. meaningless
2. A. sky B. apartment C. education D. environment
3. A. before B. through C. with D. above
4. A. and B. but C. or D. so
5. A. break B. improve C. stop D. happen
6. A. longer B. easier C. shorter D. harder
7. A. talk B. worry C. think D. care
8. A. houses B. bridges C. libraries D. machines
9. A. feel like B. care about C. fall down D. find out
10. A. yet B. even C. again D. ever
11. A. grow B. expect C. stand D. buy
12. A. boring B. relaxing C. dangerous D. interesting
13. A. pianists’ B. astronauts’ C. engineers’ D. drivers’
14. A. I B. We C. You D. They
15. A. carefully B. greatly C. quietly D. probably
答案:I.[语篇解读] 本文主要介绍了未来的生活有可能会是什么样子的。
1.A 考查形容词。根据下文内容可知,人们会有更好的教育,健康状况会得到改善,不用再担心住房问题,不用再挨饿并且机器人会代替人类去做危险的工作。由此可推测,此处表示未来的生活会更舒适。故选A。
2.C 考查名词。根据“In the future, kids won’t have to go to school because they can study at home”可知,此处表示人们会有更好的教育。故选C。
3.B 考查介词。根据“they can study at home...online teaching”可知,学生可以通过网上教学在家学习。故选B。
4.D 考查连词。根据“The online teaching will be free”和“every kid, poor or rich, will have a chance to study”可知,网上教学是免费的,因此每个孩子都有机会学习,用连词so。故选D。
5.B 考查动词。根据“New medicine will help people live a healthier life.”可知,人们的健康状况将会得到改善。故选B。
6.A 考查副词。根据“They will live to be 150 years old.”可知,人们会活更长时间。故选A。
7.B 考查动词。根据下文内容可知,本段讲的是未来的住房情况,人们会在海底建造房子,也会有会飞的房子,所以不必担心住房问题。故选B。
8.A 考查名词。根据“There will also be many flying houses.”可知,此处表示人们会在海底建造房子。故选A。
9.C 考查短语。根据“it will be safe”可知,会飞的房子不会从空中掉落。故选C。
10.B 考查副词。根据语境可知,此处表示一些人甚至会住在其他星球。故选B。
11.A 考查动词。根据“a lot of new kinds of crops”可知,此处表示种植许多新品种的农作物。故选A。
12.C 考查形容词。根据“For example, they will put out the terrible fire instead of firemen.”可知,机器人会做所有的危险工作。故选C。
13.B 考查名词所有格。根据“go to the space station”可知,机器人会代替航天员去空间站。故选B。
14.D 考查人称代词。根据上文内容可知,本段讲的是机器人,用they指代。故选D。
15.D 考查副词。根据语境可知,此处表示“所以未来可能会发生什么?”。故选D。
解析:
翻译:
### Ⅰ. 完形填空(每小题1分,共15分)
[2024年江西南昌第二十八中学期末]
未来的生活是我们经常谈论的话题之一。我认为未来的生活将会更舒适、更便捷。
首先,人们会有更好的教育。在未来,孩子们不必去学校,因为他们可以通过在线教学在家学习。在线教学将是免费的,所以每个孩子,无论贫穷还是富有,都会有学习的机会。
其次,人们的健康状况将会改善。新药将帮助人们过上更健康的生活。所以人们会活得更久。他们将活到150岁。
第三,人们将不再担心住房问题。人们将在海底建造房屋。也会有许多会飞的房子。它们不会从天上掉下来,所以人们居住会很安全。有些人甚至会住在其他星球上。
第四,全世界将没有人挨饿。人们将种植许多新品种的作物。每个人都会有足够的食物。
第五,机器人将做所有危险的工作。例如,它们将代替消防员扑灭可怕的火灾。它们将代替宇航员前往空间站。它们还将作为科学家探索深海。
那么未来还可能发生什么呢?你认为生活会是什么样子的?
1. A. 舒适的 B. 不幸的 C. 常见的 D. 无意义的
2. A. 天空 B. 公寓 C. 教育 D. 环境
3. A. 在……之前 B. 通过 C. 和……一起 D. 在……之上
4. A. 和;并且 B. 但是 C. 或者 D. 所以
5. A. 打破 B. 改善 C. 停止 D. 发生
6. A. 更久 B. 更容易 C. 更短 D. 更难
7. A. 谈论 B. 担心 C. 思考 D. 关心
8. A. 房子 B. 桥 C. 图书馆 D. 机器
9. A. 想要 B. 关心 C. 掉落 D. 查明
10. A. 还;仍然 B. 甚至 C. 再次 D. 曾经
11. A. 种植 B. 期望 C. 站立;忍受 D. 购买
12. A. 无聊的 B. 令人放松的 C. 危险的 D. 有趣的
13. A. 钢琴家的 B. 宇航员的 C. 工程师的 D. 司机的
14. A. 我 B. 我们 C. 你;你们 D. 他们
15. A. 仔细地 B. 极大地;很可能 C. 安静地 D. 大概;或许
Ⅱ. 阅读理解(每小题2分,共8分)
[2024 浙江杭州钱塘期末]
Imagine a picture like this: You wake up in the morning. A soft light is turned on in your room. You go into the bathroom and the shower starts. The water is warm. After your shower, you go into the kitchen. Your favorite breakfast is already on the table. Welcome to your future house.
Our houses in the future will be “smart”. Machines at home will be able to talk with each other—and with you. For example, your refrigerator will know what you have in it and tell you what dishes you can make with the food. When you need more food, your refrigerator will tell you to buy it. This will be possible because of a special tool called RFID chips. They can store the information about all the food in your refrigerator.
Our future houses will also be able to “think”. If you are tired of the color of your walls, you won’t have to paint them again. The walls will be able to change colors because of a special kind of technology(科技)—OLED. In fact, OLED walls will be screens. A computer will join the walls and the other things, and this computer will “rule” your house. Your house will learn about your likes and dislikes. It will then use that message to run the environment. It will also darken the windows at night and lighten them when it’s time to wake up. What do you think of our future houses?
16. 新中考 段落大意题 What does Paragraph 1 mainly talk about?
A. What our future houses will be like. B. Where we should build our future houses.
C. How we can improve our houses in the future. D. Why we need to build different houses in the future.
17. What can RFID chips do?
A. Do cooking. B. Order food online. C. Store information. D. Clean refrigerators.
18. What does the underlined word “message” in Paragraph 3 most probably refer to?
A. What houses “think of”. B. What walls “talk about”.
C. What computers “rule”. D. What people like or dislike.
19. What is the best title for the passage?
A. A Special Tool B. Our Future Houses C. Helpful Computers D. A Smart Technology
答案:II.[语篇解读] 本文主要介绍了未来的房子可能会是什么样的。
16.A 段落大意题。根据第一段中的“Welcome to your future house.”可知,第一段主要讲述了未来的房子会是什么样子的。故选A。
17.C 细节理解题。根据第二段中的“This will be possible because of a special tool called RFID chips. They can store the information about all the food in your refrigerator.”可知,RFID芯片可以存储信息。故选C。
18.D 推理判断题。根据第三段中的“Your house will learn about your likes and dislikes. It will then use that message to run the environment.”可知,你的房子会了解你的好恶,然后,它将使用该消息来管理环境。由此推知,message最有可能指代“人们喜欢或不喜欢什么”。故选D。
19.B 标题归纳题。通读全文可知,本文主要介绍了我们未来的房子将会是什么样的,选项B“我们未来的房子”是最佳标题。故选B。
解析:
翻译:
### Ⅱ. 阅读理解(每小题2分,共8分)
[2024 浙江杭州钱塘期末]
想象这样一幅画面:你早上醒来。你房间里柔和的灯亮了。你走进浴室,淋浴器开始出水。水是温的。淋浴结束后,你走进厨房。你最喜欢的早餐已经摆在桌子上了。欢迎来到你未来的家。
我们未来的房子将会是“智能的”。家里的机器将能够彼此交流,也能和你交流。例如,你的冰箱会知道里面有什么,并告诉你能用这些食物做什么菜。当你需要更多食物时,你的冰箱会提醒你去购买。这之所以成为可能,是因为一种叫做射频识别芯片(RFID芯片)的特殊工具。它们可以存储你冰箱里所有食物的信息。
我们未来的房子还将能够“思考”。如果你厌倦了墙壁的颜色,你不必再重新粉刷它们。由于一种特殊的科技——有机发光二极管(OLED)技术,墙壁将能够改变颜色。事实上,有机发光二极管墙壁将是屏幕。一台电脑将把墙壁和其他东西连接起来,这台电脑将“掌控”你的房子。你的房子会了解你的喜好和厌恶。然后它会利用这个信息来调节环境。它还会在晚上把窗户调暗,在该醒来的时候把窗户调亮。你觉得我们未来的房子怎么样?
16. 新中考 段落大意题 第一段主要讲了什么?
A. 我们未来的房子会是什么样子。
B. 我们应该在哪里建造未来的房子。
C. 我们未来如何改进我们的房子。
D. 我们为什么需要建造不同的房子。
17. 射频识别芯片能做什么?
A. 做饭。
B. 在线订购食物。
C. 存储信息。
D. 清洁冰箱。
18. 第三段中划线的单词“message”最有可能指的是什么?
A. 房子“所想的”。
B. 墙壁“所谈论的”。
C. 电脑“所掌控的”。
D. 人们喜欢或不喜欢的东西。
19. 这篇文章的最佳标题是什么?
A. 一种特殊工具
B. 我们未来的房子
C. 有用的电脑
D. 一种智能技术