Ⅰ. 完形填空 (每小题 1 分,共 8 分)
[2024 北京顺义期末] 抗挫能力
More than I had dreamed of
From the age of eight, I had dreamed of becoming a member of the Student Union. I had always admired (钦佩) my school leaders for taking responsibility for all of us. I dreamed of being a 1 , too.
Years flew by, and soon I was able to take part in the elections, 2 I would win. But the first time I stood, almost no one voted (投票) for me. I realized that I had been stupid to think I had a chance. I was a common student. My schoolmates across the school hardly knew me. I just did not have what it took to win a school election. I was so 3 .
As I cried in my room that evening, I suddenly took a deep breath and decided I wouldn't stop dreaming. I decided that I would 4 for the election again in my final year at school—and I would win.
I recognized that my competitors had a lot of things in their favor. What were the points that would 5 in my favor? I had good grades, and I was friendly and helpful. And my biggest strength was the faith (忠诚) I had in myself. I would not allow my common appearance (外貌) to hold me back from putting my best foot forward. That evening, I began making my election plans a whole year in advance (提前).
I realized that students would have to get to know me and found that I had the ability to help them. I loved making friends and I liked being helpful, so I thought that perhaps I could use these qualities to my advantage (优势). In order to learn how to give a great election 6 , I also took a course to improve public speaking skills.
The day after the election, our headteacher announced (宣布) I had won the second highest number of votes. The students cheered. The joy on the faces of all my friends showed me that my success was also theirs. 7 , I realized that I had got much more than I had dreamed of. I had made many new friends and had helped people along the way. I had won the election and love of my schoolmates and they knew me as somebody who would stand by them. I was able to put a smile on their faces and 8 up their day.
1. A. teacher B. leader C. player D. student
2. A. planning B. deciding C. explaining D. hoping
3. A. angry B. busy C. sad D. surprised
4. A. stand B. pay C. long D. look
5. A. make B. use C. take D. work
6. A. party B. reply C. speech D. show
7. A. Secretly B. Suddenly C. Carefully D. Quietly
8. A. brighten B. call C. build D. clear
答案:I.[语篇解读] 本文主要讲述了作者为了实现能够进入学生会的梦想,做了很多的努力,并最终在选举中获胜。作者实现了梦想,并意识到自己得到的东西比梦想的还要多。
1.B 考查名词。根据“I had always admired my school leaders for taking responsibility for all of us.”可知,作者想成为一名领导者。故选B。
2.D 考查非谓语动词。根据“and soon I was able to take part in the elections”可知,作者参加了选举,希望自己能获胜。故选D。
3.C 考查形容词。根据“But the first time I stood, almost no one voted for me. I realized that...I just did not have what it took to win a school election.”可知,几乎没人给作者投票,作者很伤心。故选C。
4.A 考查动词。根据“the first time I stood,almost no one voted for me”以及“I suddenly took a deep breath and decided I wouldn’t stop dreaming”可知,作者决定在学校的最后一年再次参加竞选,stand 在此处意为“参选;做候选人”。故选A。
5.D 考查动词。根据“I recognized that my competitors had a lot of things in their favor.”可知,作者在思考哪些点对自己有利,work in one’s favor 意为“对某人有利”,其中work 意为“产生……作用”。故选D。
6.C 考查名词。根据“I also took a course to improve public speaking skills”可知,为了发表一场精彩的选举演讲,作者上了一门提高公众演讲技巧的课程。故选C。
7.B 考查副词。根据“I realized that I had got much more than I had dreamed of”可知,作者突然意识到自己得到的远比梦想的要多。故选B。
8.A 考查动词。根据“I was able to put a smile on their faces and...up their day.”可知,作者让他们脸上露出笑容,让他们一天心情愉快,brighten up 意为“使更开心,使更有趣”。故选A。
解析:
翻译:
### Ⅰ. 完形填空(每小题1分,共8分)
[2024 北京顺义期末] 抗挫能力
超乎想象
从8岁起,我就梦想成为学生会的一员。我一直钦佩学校的领导们,因为他们为我们所有人承担责任。我也梦想成为一名领导。
岁月飞逝,很快我就有机会参加选举了,我希望自己能赢。但我第一次参选时,几乎没人给我投票。我意识到自己太傻了,还以为自己有机会。我只是个普通学生。全校的同学几乎都不认识我。我就是没有赢得学校选举的特质。我非常难过。
那天晚上,我在房间里哭的时候,突然深吸了一口气,决定我不会停止梦想。我决定在我在校的最后一年再次参选——而且我会赢。
我意识到我的竞争对手有很多优势。有哪些点会对我有利呢?我成绩很好,而且我友好又乐于助人。我最大的优势是我对自己的信心。我不会让自己平凡的外貌阻碍我全力以赴。那天晚上,我提前一整年就开始制定我的选举计划。
我意识到学生们必须了解我,并且发现我有能力帮助他们。我喜欢交朋友,也喜欢乐于助人,所以我想也许我可以把这些品质转化为我的优势。为了学习如何做一场精彩的选举演讲,我还参加了一门提高公众演讲技巧的课程。
选举后的第二天,我们的班主任宣布我获得了第二高的票数。学生们欢呼起来。我所有朋友脸上的喜悦告诉我,我的成功也是他们的成功。突然,我意识到我得到的远比我梦想的要多。我交了很多新朋友,并且一路上帮助了很多人。我赢得了选举和同学们的喜爱,他们把我看作是会支持他们的人。我能够让他们脸上露出笑容,点亮他们的一天。
1. A. 教师 B. 领导 C. 运动员 D. 学生
2. A. 计划 B. 决定 C. 解释 D. 希望
3. A. 生气的 B. 忙碌的 C. 难过的 D. 惊讶的
4. A. 参选(stand for election为固定搭配,此处stand有“参选”之意) B. 支付 C. 渴望 D. 看
5. A. 制作 B. 使用 C. 拿走 D. 起作用(work in one's favor为固定短语,意为“对……有利”)
6. A. 聚会 B. 回复 C. 演讲 D. 展示
7. A. 秘密地 B. 突然地 C. 仔细地 D. 安静地
8. A. 点亮(brighten up为固定短语,意为“使……变得明亮;使……开心起来”) B. 呼叫 C. 建造 D. 清理
Ⅱ. 阅读理解 (每小题 2 分,共 10 分)
[2025 河北保定徐水期末] 自我管理
If you wake up one day and decide to build a house, how will you begin? Get some tools and build it at once? Or think carefully and prepare everything first? Of course, the second way is better. Why? Because you make a plan for your goal (目标)!
Many people have goals like getting better grades or finding a better job. But without a plan for reaching those goals, only 8 percent of these people will finally be successful. ▲ ? First, it stops you spending time on meaningless things. Also, it helps you know better what to do step by step. What's more, if you make a good plan, you'll be surprised at how far you can go. Last but not least, by making a plan, you will know the problems you meet on the way to success and try your best to solve them.
The importance of having a plan is now clear, but do you know how to make your own plan?
Step 1: Put your goal down on a piece of paper. In this way, you will be surer about it.
Step 2: Cut your goal into small parts and make plans for them. So you will be clearer about what you can do step by step.
Step 3: Read your plan every day. Believe it or not, a plan is no good if you never look at it.
Step 4: Tell a friend about your plan. You may need his or her help when you can't follow it.
Remember: "A goal without a plan is just a wish." Once you make a plan for your goal and try your best to follow it, you will hardly fail.
9. 新中考 开篇方式 How does the writer start the passage?
A. With some numbers. B. With some facts. C. With an example. D. With a long story.
10. 新中考 信息还原题 Which of the following sentences can be put in ▲ in Paragraph 2?
A. How can we make our own plans B. Why is making plans so important C. What do good plans have in common D. What's the right time to make plans
11. What do we need a friend to do for us?
A. Make plans for us. B. Discuss the steps. C. Read the plans for us. D. Help us follow the plan.
12. What does the underlined (画线) word "fail" in the last paragraph mean?
A. Play a part. B. Help out. C. Be unsuccessful. D. Bring out the best.
13. 新中考 写作目的题 What's the writer's purpose (目的) of writing this passage?
A. To teach people to build a house. B. To talk about good life goals. C. To share his plans with the readers. D. To advise people to make plans.
答案:II.[语篇解读] 本文主要介绍了制订计划的重要性以及如何制订计划。
9.C 开篇方式题。根据第一段“If you wake up one day and decide to build a house,how will you begin? Get some tools...”可知,作者列举盖房子的例子,从而引出制订计划这个话题。故选C。
10.B 信息还原题。根据第二段中的“First,it stops you spending time on meaningless things. Also...”可知,后文介绍制订计划的重要性,因此此处问为什么制订计划如此重要。故选B。
11.D 细节理解题。根据“Step 4:Tell a friend about your plan. You may need his or her help when you can’t follow it.”可知,朋友可以帮助我们执行计划。故选D。
12.C 词义猜测题。根据画线词所在句“Once you make a plan for your goal and try your best to follow it, you will hardly fail.”可知,一旦你为目标制订计划并尽最大的努力去执行,就几乎不会失败,因此画线词与“be unsuccessful”同义。故选C。
13.D 写作目的题。通读全文可知,本文主要介绍了制订计划的重要性以及如何制订计划,因此作者的写作目的是建议人们制订计划。故选D。
解析:
翻译:
### Ⅱ. 阅读理解(每小题2分,共10分)
[2025河北保定徐水期末] 自我管理
如果有一天你醒来,决定建一座房子,你会如何开始?马上拿些工具来建造它?还是先仔细思考并准备好一切?当然,第二种方法更好。为什么呢?因为你为自己的目标制定了一个计划!
很多人都有诸如取得更好的成绩或找到一份更好的工作之类的目标。但如果没有实现这些目标的计划,这些人中只有8%的人最终会成功。________?首先,它能阻止你把时间花在无意义的事情上。而且,它能帮助你更清楚地知道该一步步做什么。更重要的是,如果你制定了一个好的计划,你会惊讶于自己能走多远。最后但同样重要的是,通过制定计划,你会了解在通往成功的道路上遇到的问题,并尽力去解决它们。
制定计划的重要性现在已经很清楚了,但你知道如何制定自己的计划吗?
步骤1:把你的目标写在一张纸上。这样,你会对它更有把握。
步骤2:把你的目标分成小部分,并为它们制定计划。这样你会更清楚自己能一步步做什么。
步骤3:每天阅读你的计划。信不信由你,如果你从不看你的计划,它就没什么用。
步骤4:把你的计划告诉一个朋友。当你无法遵循计划时,你可能需要他或她的帮助。
记住:“没有计划的目标只是一个愿望。”一旦你为自己的目标制定了计划,并尽力遵循它,你几乎不会失败。
9. 新中考 开篇方式 作者是如何开篇的?
A. 用一些数字。
B. 用一些事实。
C. 用一个例子。
D. 用一个长篇故事。
10. 新中考 信息还原题 下列哪个句子可以放在第二段的▲处?
A. 我们如何制定自己的计划
B. 为什么制定计划如此重要
C. 好的计划有什么共同之处
D. 什么时候是制定计划的合适时机
11. 我们需要朋友为我们做什么?
A. 为我们制定计划。
B. 讨论步骤。
C. 为我们阅读计划。
D. 帮助我们遵循计划。
12. 最后一段中画线单词“fail”是什么意思?
A. 发挥作用。
B. 帮忙。
C. 不成功。
D. 展现出最好的一面。
13. 新中考 写作目的题 作者写这篇文章的目的是什么?
A. 教人们建房子。
B. 谈论好的人生目标。
C. 和读者分享他的计划。
D. 建议人们制定计划。