零五网 全部参考答案 5年中考3年模拟答案 2026年5年中考3年模拟八年级英语上册人教版 第41页解析答案
Ⅲ. 阅读还原(每小题2分,共10分)
「2025 江苏南京秦淮期中」
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从文后的七个选项中选择五个还原到文章中,使短文意思通顺、结构完整。
Do you have true friends? Do you want to know better between you and your friends? There are three different kinds of friends: “pest friends” “guest friends”, and “best friends”.
The first kind of friend is simply the acquaintances(熟人). All you usually know about them is their names. You may meet this kind of friend at school, at work, or on the bus, but you don’t miss them when they’re not around. 15 That is why they are called “pest friends”.
The second kind of friend could also be called “social partners”. 16 You know their names, a little of what they like or dislike, and a little of their family histories. You usually have a few things in common, but you don’t talk about anything deep, such as your wishes or fears, and they don’t open up to you about how they really feel.
The last kind of friend, the “best friends”, are the ones you know the deepest. 17 You have no problem staying at each other’s houses, and you share your deepest feelings and thoughts. 18 Sometimes they may not be perfect, but at least they will always care about you, and never do anything on purpose (故意地) to hurt you.
19 We should value (重视) all friendships and remember, all best friends start out as just acquaintances.

A.They are closer than acquaintances, but not as close as best friends.
B.You have to keep secrets to yourself.
C.They will help you with your life problems.
D.You’re like family, and know everything about each other.
E.When this kind of friend does something bad, you don’t tell them.
F.We all have our pest, guest, and best friends.
G.They will correct you when you’re wrong.
15.
E
16.
A
17.
D
18.
G
19.
F


答案:[语篇解读] 本文介绍三种不同类型的朋友。
15.E 根据下句可知,设空处应是和称他们pest friends”的原因相关,选项E当这类朋友做坏事时,你不会告诉他们”符合语境。
16.A 根据下句可知,此处介绍第二种朋友,你知道他们的名字,知道一点他们喜欢或不喜欢的东西,也知道一点他们的家族史,选项A他们比熟人更亲密,但不如最好的朋友亲密”符合语境。
17.D 根据下句可知,此处介绍第三种朋友,你们待在彼此的家里没有问题,你们分享最深的感受和想法,选项D你们就像一家人,了解彼此的一切”符合语境。
18.G 根据上下句可知,最好的朋友分享着你最深的感受和想法,有时他们可能不完美,但至少他们会一直关心你,他们不会故意伤害你,选项G当你犯错时,他们会纠正你”符合语境。
19.F 根据下句可知,此处是总结性话语,我们应该重视所有的友谊,记住,所有最好的朋友都是从熟人开始的,选项F符合语境。
解析:
翻译:
### Ⅲ. 阅读还原(每小题2分,共10分)
(2025 江苏南京秦淮期中)
请先阅读下面短文,掌握其大意,然后从文后的七个选项中选择五个还原到文章中,使短文意思通顺、结构完整。
你有真正的朋友吗?你想更好地了解你和朋友之间的关系吗?朋友分为三种:“泛泛之交”“普通朋友”和“挚友”。
第一种朋友只是熟人。你对他们通常只知道名字。你可能在学校、工作场所或公交车上遇到这类朋友,但他们不在身边时,你不会想念他们。当这类朋友做了不好的事情时,你不会告诉他们。这就是为什么他们被称为“泛泛之交”。
第二种朋友也可以被称为“社交伙伴”。他们比熟人更亲近,但不如挚友亲近。你知道他们的名字,知道一点他们喜欢或不喜欢的东西,还知道一点他们的家庭历史。你们通常有一些共同之处,但不会谈论任何深刻的话题,比如你的愿望或恐惧,他们也不会向你敞开心扉,说出他们的真实感受。
最后一种朋友,即“挚友”,是你最了解的人。你们就像家人一样,彼此了解对方的一切。你们可以毫无顾虑地住在对方家里,并且会分享自己最深层的感受和想法。当你犯错时,他们会纠正你。有时他们可能并不完美,但至少他们会一直关心你,并且从不会故意做任何伤害你的事情。
我们都有自己的泛泛之交、普通朋友和挚友。我们应该重视所有的友谊,并且要记住,所有的挚友一开始都只是熟人。
上一页 下一页