Ⅴ. 阅读理解
[2025 河南郑州航空港经济综合实验区期末]
①Do you know “E-person” and “I-person”? These two kinds of personalities (性格) are widely discussed online. Even twins may be quite different from each other in personalities, hobbies and friends. To learn more about that, let’s hear from the following twins.
②Andy, an E-person
I enjoy trying new things and playing with many friends. Ken and I head for the sea on Saturdays to surf, and on Sundays, I hang out with Tom, eating and riding. At school, Larry is my best friend. I don’t spend much time with him on the weekend because he likes to play video games at home just by himself. I’m cool with it because I can visit other friends. I value(重视) his friendship a lot because Larry cares about me and often gives great advice on my problems.
③Anna, an I-person
I think nothing is more enjoyable than staying on the sofa by myself with a great book in my hand. However, I do also need time with my two best friends, Sue and Tina. Sue is so full of life that her jokes bring much joy to my quiet days. Tina is more like me, and she understands me better than I do. We often take a long walk to share our feelings. I love both my friends and need their different personalities to make my life colorful.
④Well, there we have it
from the horse’
s mouth. From Andy and Anna, introverts and extroverts can be friends and also need friends with different personalities. So start to make different friends and enjoy the special friendship!
26.What does Andy do on Saturdays with Ken?
A.Surfs.
B.Rides the bikes.
C.Plays the video games.
D.Takes a long walk.
27.Which of the following words can best describe Sue?
A.Hard-working.
B.Understanding.
C.Good-looking.
D.Outgoing.
28.The idiom “from the horse’s mouth” means “to hear from someone
who experienced it
”.
A.who read it
B.who experienced it
C.who fed it
D.who promised it
29.What might be the structure of the passage?

30.What can we learn from the passage?
A.Friends in need are friends indeed.
B.Friends bring out the best in each other.
C.Friends are not necessary to be the same.
D.Friends reach for your hands and touch your hearts.
答案:Ⅴ.[语篇解读] 本文以一对双胞胎为例介绍两种性格,并说明不同性格的人也可以成为朋友,人们不需要不同性格的朋友。
26.A 细节理解题。根据“Ken and I head for the sea on Saturdays to surf”可知,在周六,Andy 和 Ken 去海上冲浪。故选 A。
27.D 人物性格题。根据“Sue is so full of life that her jokes bring much joy to my quiet days.”可知,Sue 充满活力,爱讲笑话,由此可推知,她是外向的。故选 D。
28.B 习语猜测题。根据“From Andy and Anna, introverts and extroverts can be friends and also need friends with different personalities.”可知,从 Andy 和 Anna 的经历中我们得知,内向者和外向者可以成为朋友,也需要有不同性格的朋友。故画线部分意为“听取经历过这种情况的人的意见”。故选 B。
29.C 文章结构题。通读全文可知,文章开头介绍了两种性格,并引出下文;接着分别介绍了 Andy 和 Anna 的不同的性格、交友情况等信息;最后得出结论,即内向者和外向者可以成为朋友,也需要有不同性格的朋友。因此,文章的结构应该是“总—分—总”。故选 C。
30.C 推理判断题。根据“From Andy and Anna, introverts and extroverts can be friends and also need friends with different personalities. So start to make different friends and enjoy the special friendship!”可知,作者鼓励读者结交不同的朋友,所以朋友不一定是一样的。故选 C。
解析:
翻译:
### Ⅴ. 阅读理解
[2025年 河南郑州航空港经济综合实验区 期末]
①你知道“外向型人格者(E - person)”和“内向型人格者(I - person)”吗?这两种性格在网络上被广泛讨论。即使是双胞胎,在性格、爱好和交友方面也可能大不相同。为了更深入地了解这一点,让我们来听听下面这对双胞胎的说法。
②安迪,一名外向型人格者
我喜欢尝试新事物,也喜欢和很多朋友一起玩耍。我和肯在周六会去海边冲浪,周日的时候,我会和汤姆一起出去玩,我们会一起吃饭、骑车。在学校里,拉里是我最好的朋友。周末我和他在一起的时间不多,因为他喜欢独自在家玩电子游戏。我对此并不在意,因为我还可以去拜访其他朋友。我非常重视和他的友谊,因为拉里很关心我,而且经常能针对我的问题给出很棒的建议。
③安娜,一名内向型人格者
我觉得没有什么比独自坐在沙发上、手里捧着一本好书更令人愉快的了。不过,我也需要和我最好的两个朋友——休和蒂娜相聚。休充满活力,她的笑话给我平静的日子带来了很多欢乐。蒂娜和我更像,她比我自己还更了解我。我们经常会一起长时间散步,分享彼此的感受。我爱我的这两个朋友,也需要她们不同的性格来让我的生活变得丰富多彩。
④好了,这是当事人的说法(from the horse’s mouth 直译为“来自马嘴”,此处意译为“当事人的说法”)。从安迪和安娜的情况来看,内向者和外向者可以成为朋友,而且也需要性格不同的朋友。所以,开始结交不同的朋友,享受这份特别的友谊吧!
26. 安迪和肯在周六做什么?
A. 冲浪。
B. 骑自行车。
C. 玩电子游戏。
D. 长时间散步。
27. 以下哪个词最能描述休?
A. 勤奋的。
B. 善解人意的。
C. 好看的。
D. 外向的。
28. 习语“from the horse’s mouth”的意思是“从 有过相关经历的人 那里听到(的内容)”。
A. 读过相关内容的人
B. 有过相关经历的人
C. 喂养过(马)的人
D. 承诺过(某事)的人
29. 这篇文章的结构可能是怎样的?
30. 我们能从这篇文章中学到什么?
A. 患难见真情。
B. 朋友能激发出彼此最好的一面。
C. 朋友不必(性格)相同。
D. 朋友会向你伸出援手,触动你的心灵。